Pročitajte odgovore na često postavljana pitanja

1Zbog čega dolaziti na redovnu kontrolu?
Svojim dolaskom aktivno sudelujete u održavanju osobnog zdravlja. Na svakom pregledu vaš stomatolog će provjeriti imate li novi karijes, koji je naravno jednostavnije tretirati u početnoj fazi nego kada već imate bolove. Vaš stomatolog će otkriti rane znake bolesti parodonta ili različite promjene na sluznici usne šupljine, što vam osigurava pravovremenu terapiju i izlječenje.
2Kada mogu dovesti svoje dijete na prvi pregled?
Prvi posjet stomatologu trebao bi biti s navršenih godinu dana. Dijete je potrebno upoznati s ambijentom, te pratiti njegov razvoj. Na prvom pregledu dobit ćete niz korisnih informacija.
3Nedostaje mi jedan zub. Je li bolje nadomjestiti ga implantatom ili mostom?
Za svakog pacijenta potrebno je individualno planiranje terapije. Bez rendgenske slike i pregleda teško je preporučiti što je najbolje za vas. Potrebno je procijeniti strukturu kosti, anatomske mogućnosti i međučeljusne odnose kako bi dobili optimalno rješenje. Načelno je bolje rješenje implantat jer tada ne morate brusiti susjedne zube. Nakon što bude izrađena kruna na implantatu, zub će oblikom, bojom, funkcijom i osjećajem u potpunosti odgovarati vašem zubu.
4Ako nemam niti jedan zub, mogu li dobiti implantate?
Svakako možete, potrebno je samo isplanirati što je najprikladnije za vas. Krajnje rješenje može biti fiksni most ili proteza retinirana implantatima.
5Želim izbijeliti zube, no postoji mnogo proizvoda i teško mi je izabrati. Što bi ste mi preporučili?
U pravu ste, na tržištu postoji mnogo proizvoda i tehnika izbjeljivanja. Da biste dobili zadovoljavajuće rezultate u svakom slučaju preporuka je da to prepustite profesionalcu, znači vašem stomatologu. U ordinaciji ćete dobiti individualno izrađene folije za izbjeljivanje i cijeli postupak je kontroliran. Postoje također različiti sistemi koji koriste izvore svjetlosti (lampe) koje aktiviraju gel za izbjeljivanje. Postupak se provodi u ordinaciji i skraćuje vrijeme potrebno za izbjeljivanje.
6Zbog čega liječeni zub (zub s punjenim korijenskim kanalima) treba krunu?
Kruna nije potrebna na svim liječenim zubima, no vrlo često na takvim zubima nedostaje veliki dio zubne supstance koju nadomještamo ispunom. Ukoliko se radi o velikom ispunu, povećana je mogućnost njegova pucanja. Također je povećana i mogućnost pucanja korijena zuba koji više nema prehranu kroz pulpu i njegova struktura postaje krhka. Stoga korijenska nadogradnja i kruna štite zub od pucanja.