Implantologija

 

Što su implantati?

Implantati su titanski nadomjesci korijena zuba. Mogu nadomještati jedan ili više izgubljenih zubi i služe kao nosači krune zuba. Postupak implantacije posve je bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom. Nakon implantacije potrebno je čekati 4-6 mjeseci kako bi došlo do osteointegracije, odnosno zarastanja implantata. U tom periodu implantati su pokriveni sluznicom i nemate nikakav osjećaj stranog tijela. Nakon isteka tog perioda postavljaju se kapice za oblikovanje zubnog mesa, izrađuju se otisci i trajni protetski rad.

Jeste li kandidat za implantate?

Svaki implantološki postupak je vrlo individualan i zahtjeva pomno planiranje i analizu prije samog postupka. Stoga nakon detaljne anamneze i izrade plana terapije dobijete detaljne informacije o svim mogućnostima koje su prikladne za vas.

 

Koje su prednosti implantata?

U slučaju da nedostaje samo jedan zub, nije potrebno brusiti susjedne zube kako bi nadoknadili zub koji nedostaje. U slučaju da nemate krajnje zube nosače za most, implantati su jedino rješenje kako bi ste izbjegli parcijalnu protezu. Ukoliko već imate totalnu protezu koja je nestabilna i otežava vam žvakanje, ugradnjom implantata moguće je retinirati protezu na implantatima, te je tako učiniti stabilnijom. Ovako stabilizirana proteza izrazito povećava sigurnost pri jelu, govoru i socijalnim kontaktima.

Koliki je postotak uspjeha implantacije?

Današnje tehnološke mogućnosti daju nam vrlo visoku stopu uspjeha od gotovo 98%. Dizajn i površinska struktura implantata doživjeli su mnoge promjene i zadnjih godina jako su poboljšani. Uz pravilnu indikaciju i dobro proveden tehnički postupak, uspjeh neće izostati.

Postoje li ograničenja za implantaciju?

Da, postoji relativno ograničenje u slučaju da nema dovoljno kosti ili je struktura kosti nepovoljna. Tada je potreban dodatni zahvat nadogradnje kosti različitim tehnikama.

Koliko su implantati trajni?

Implantati se ponašaju vrlo slično kao i prirodni zubi. Uz pravilno opterećenje, dobru higijenu i održavanje oralnog zdravlja, kao i općeg zdravlja, preko 95% implantata traje više od deset godina, a mnogi i duže od toga. To ih čini opravdanim postupkom u povećanju kvalitete života. Vrlo je važno naglasiti, ukoliko imate implantate, nužna je redovna kontrola i pravilna higijena. Implantati su izvrsno rješenje za retenciju i stabilizaciju totalne proteze u slučaju potpunog gubitka zubi kao u primjeru na fotografijama.

Implantat zamjenjuje:

  • jedan zub
  • više zubi, u formi mosta
  • sve zube u čeljusti, kao fiksno rješenje - most