Izbjeljivanje

 

Što je izbjeljivanje i kako se radi?

Postupak izbjeljivanja u ordinaciji je brz i učinkovit i traje oko sat vremena. Najprije je potrebno zaštiti zubno meso, te se tada na zube nanosi gel za izbjeljivanje koji se aktivira plavim svjetlom određene valne duljine. Ovim postupkom možemo posvijetliti zube za nekoliko nijansi. Ukoliko je potrebno, izbjeljivanje je moguće provoditi kod kuće.
U prvoj posjeti uzimamo otisak iz kojeg se izrađuje model i na njemu folija koja je individualna za svakog pacijenta. Gel se aplicira u foliju i nosi od nekoliko sati na dan ili tijekom cijele noći, ovisno o koncentraciji.

Može li svatko izbijeliti zube?

Prije postupka izbjeljivanja potrebno je stručno savjetovanje. Izbjeljivanje je najefektnije na zubima koji nemaju puno restauracija. Ako imate liječeni zub izrazito promijenjene boje, krune ili opsežne ispune oni se ovim postupkom neće izbijeliti, već zahtjevaju drugu vrstu tretmana.

 

Je li postupak siguran?

Istraživanja i kliničke studije pokazuju da je izbjeljivanje pod kontrolom liječnika sigurno. Karbamid peroksid u preparatima je ph-neutralan, ne oštećuje caklinu i odobren je od FDA.

Postoje li nuspojave?

Kod nekih pacijenata pojavljuje se pojačana osjetljivost zubi koja nestaje nekoliko dana nakon prestanka primjene preparata.

Koliko dugo traju rezultati?

Zubi će uvijek biti svjetliji nego što su bili, no kod nekih pacijenata potrebno je ponoviti postupak nakon godinu do dvije dana. Vrlo je važno održavati temeljitu higijenu i izbjegavati pušenje, što će svakako doprinijeti trajnijem rezultatu.