Parodontologija

Što je parodontoza?


Parodontna bolest ili parodontoza je kronična infekcija zubnog mesa i potpornih struktura zuba, parodontnog ligamenta i kosti. Uzrokovana je bakterijama koje žive u ljepljivim naslagama na zubima, biofilm. Započinje kao lagana upala zubnog mesa i ukoliko nije prepoznata i tretirana u početnoj fazi proširuje se u dublje slojeve gdje izaziva kompletnu destrukciju tkiva s posljedičnim gubitkom kosti i zuba. Važno je istaknuti da razvijena parodontna bolest povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, artritisa i kroničnih bolesti bubrega!

Prikaz razvoja parodontoze

Tko može dobiti parodontozu?

Svatko, no postoje brojni faktori koji povećavaju mogućnost razvoja ove bolesti. Uz kroničnu infekciju, negativno djeluju: nakupine kamenca i plaka, pušenje, hormonalne promjene u vrijeme trudnoće ili puberteta, škripanje i stiskanje zubima, traumatski kontakti između zubi gornje i donje čeljusti, neki lijekovi, loša prehrana, sistemske bolesti kao dijabetes.

Koji su simptomi parodontoze?

Prvi znaci su krvarenje pri pranju zubi, natečeno, crveno i bolno zubno meso. Ovi znaci ukazuju na početnu upalu zubnog mesa (gingivitis). Ako takvo stanje traje duže, upala prelazi u dublje dijelove gdje izaziva gubitak kosti i klimanje zuba.

Pripazite na znake parodontne bolesti – krvarenje iz zubnog mesa, crveno natečeno zubno meso, loš zadah, pomični zubi

Kako možemo prevenirati parodontozu?

Ključnu ulogu u prevenciji imaju temeljita higijena i kućna njega, te redovni pregledi kod stomatologa.

Kako liječiti parodontozu?

Ovisno o stadiju parodontne bolesti tretmani mogu biti različiti. Danas je u parodontologiji prevladava trend konzervativne, nekirurške terapije u kontroli bolesti. Uobičajeno je započeti s temeljitim profesionalnim čišćenjem. Cilj nam je redukcija bakterijske flore, stoga odstranjujemo grube naslage kamenca koji je porozan i zadržava u sebi bakterijski biofilm. Dodatno je uvođenje antiseptika, tekućina za ispiranje. Slijedeća mogućnost je uvođenje ciljane antibiotičke terapije, te duboko čišćenje i poliranje korijena kojim odstranjujemo upaljeno tkivo oko zuba i stvaramo mogućnost ponovnog cijeljenja zubnog mesa uz korijen zuba.

Dio izgubljenog koštanog i mekog tkiva možemo vratiti regenerativnim tehnikama, tehnikom vođene koštane (GBR) i tkivne regeneracije (GTR). Kao regenerativne materijale koristimo umjetne koštane nadomjestke i kolagene memrane koje omogućuju proces cijeljenja i stvaranja novog tkiva. Cilj postupka je eliminirati upalu, smanjiti dubinu koštanih džepova, vratiti natrag dio izgubljenog tkiva i uz kontrolu, održati ga zdravim.